tillbaka till guider

How-to-Dispose-of-Disposable-Vapes-sweden

Så här Återvinner Du Engångs Vapes

En del vapanvändare är oroade över att vapes, särskilt engångs vapes, inte är särskilt miljövänliga.

En studie har funnit att över 50% av vapes kastas direkt i soporna efter användning, och upp till 1,3 miljoner engångs vapes slängs varje vecka.

Kan Du Slänga Engångs Vape Pennor i Soporna?
På grund av deras komponenter kan du inte slänga engångs vapes som en del av din hushållsåtervinning. Men det är möjligt att säkert avyttra och återvinna engångsvapes. I detta inlägg kommer vi att berätta hur.

Här kan du se alla våra engångsvapes.

Är Engångs Vapes Dåliga för Miljön?
En del aktivister har föreslagit att engångsvapes är så dåliga för miljön att de borde förbjudas. Men är det verkligen så? Inte nödvändigtvis.

Om du helt enkelt slänger en engångs vape i soporna när du är klar med den, då är det sant att det inte är särskilt bra för miljön. Vapes är vanligtvis tillverkade av plast och det finns stora oro över den globala ökningen av plastförorening.

Dessutom innehåller engångs vapes värdefulla material som litiumbatterier och koppar. Om vapes helt enkelt kastas utan eftertanke, kommer dessa resurser gå till spillo.

Men om engångsvapes avyttras på rätt sätt kan de återvinnas. Det innebär mindre plastavfall och de värdefulla materialen koppar och litium kan återanvändas i andra elektriska produkter.

atervinna_recycing_disposable_vapes

Hur Ska Du Återvinna Engångsvapes?
Om du är en vejpare, släng inte bara din vape i soporna när du är klar med den. Du bör avyttra din vape penna genom dedikerade återvinningsstationer för batterier och elektronik.

Du kan:

  • Ta din vape till närmaste återvinningsstation för hushållsavfall. De kommer att behandla din engångs vape som elektroniskt avfall (WEEE) och kunna återvinna den på lämpligt sätt. Du kan leta fram återvinningsstationer i ditt lokala område.
  • Ta din vape till en dedikerad återvinningsstation för elektronik. Hitta din närmaste elektronikåtervinningsstation här.
  • Besök din närmaste vapebutik. Många butiker har återvinningskärl där du kan återvinna använda vapes i större mängder.
  • Skicka tillbaka din använda vape till tillverkaren. Vissa vape-tillverkare erbjuder en dedikerad återvinningstjänst via post.
  • Tänk även över ifall du kan köra med ett återfyllningsbart vape kit istället. Då fyller du endast på med e-juice och byter endast ut din pod/coil vilket blir mer skonsamt för miljön.

Hos oss på iSmokeKing har vi ett dedikerat kärl för återvinning av vapes i butiken. När detta kärl är fullt donerar vi dessutom 1kr per styck till en lokal hjälporganisation (Saronhuset Uddevalla). Detta för att uppmuntra till att fler återvinner sina vapes. Du kan även skicka dina använda vapes till oss så att vi kan göra oss av med dem på rätt sätt.

How-to-Dispose-of-Disposable-Vapes

Hur engångsvapes fungerar

Engångsvapes består av flera delar, inklusive ett icke-uppladdningsbart batteri, en vape-coil, en 2 ml vape-tank förifylld med vätska och självklart det yttre höljet. När din vape aktiveras, oftast genom att man drar in luft genom enheten, aktiveras batteriet för att värma upp coilen och förånga vätskan inuti tanken och skapa ånga. Ofta innehåller engångsvapes nikotinsalter, som är utformade för att ge en mjukare vaperfarenhet och en snabbare nikotinreaktion.

Det går alltså att montera isär en engångsvape, men det är lite besvärligt. Dock så erbjuder flera olika leverantörer återvinningsbara vapes. Exempel på dessa är Aquios Bar och Riot Bar.

Här kan du sortera engångs vapes efter smakprofiler hos Engångsvape24.

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.