tillbaka till guider

Vi går igenom allt du behöver veta om Coil Skötsel

Alla har förmodligen upplevt den mindre läckra smaken av bränd bomull. Det är verkligen något man helst undviker. En bränd coil innebär mer än bara dålig smak, det innebär även själva coilen är förstörd och måste bytas ut. Men det finns saker du kan göra för att undvika att bränna din coil. Nedan har vi listat de vanligaste sakerna som du kan göra för att undvika att bränna din coil.

Håll din Vape stående upp

Om nivån på e-juice i din tank är låg kan den kanske inte sugas in i bomullen lika bra. På många coilar måste juicen vara på en viss nivå för att nå hålen till bomullen. Desto mindre av e-vätskan är i kontakt med veken, desto långsammare sugs den upp. När juicenivån blir riktigt låg kan detta orsaka att bomullen bränns.

Det enklaste sättet att lösa detta är att hålla tanken i en stående position. När Ångproduktionen börjar bli sämre och smaken minskar är det förmodligen dags att tömma tanken och fylla på den med ny e-juice. Ett sätt är att ofta rotera tanken så att e-juicen sugs upp av veken hela tiden. Detta är dock mindre tillförlitligt och det blir väldigt svårt när din e-juicenivå blir för låg, så påfyllning är det bästa sättet.

Hur ofta måste du byta coil?

Dina coilar kommer att behövas bytas ut. Tyvärr har de inte ett fast utgångsdatum. Livslängden på en coil beror på en mängd olika faktorer. Även om du aldrig haft en ‘”dry hit” så kommer din coil så småningom att bli bränd och börja smaka dåligt. Det finns ett antal parametrar som du måste tänka på för att maximera livslängden på din coil.

Förbered din coil före användning

Det är mycket viktigt att “prima” coilen innan du börjar vejpa. Om du inte gör det riskerar du att bränna coilen innan du har börjat vejpa. Du kan antingen ”prima” bomullen eller fylla tanken med e-juice och låt den stå i 5-10 minuter för att låta bomullen dra.

Att “prima” bomullen betyder att du fuktar den manuellt innan du installerar och använder coilen. De flesta coilar har en öppning överst och hål på sidorna där du kan se bomullen. För att “prima” bomullen måste du se till att den blötläggs med e-juice, 3-5 droppar e-juice bör räcka. Så länge alla synliga delar av bomullen är fuktade. Använd även hålen på sidan av coilen och droppa några droppar e-juice, lite i varje hål. Var försiktig så att du inte dränker bomullen, det kan orsaka läckage.

Om du väljer att fylla tanken med e-juice är det viktigt att du kommer ihåg att lämna den i 5-10 minuter så att e-juicen dras in i bomullen. Om du gör detta behöver du inte “prima” coilen.

När du använder en ny coil är bomullen helt torr. För att E-juicen ska kunna förångas måste bomullen vara helt blöt. Detta för att coilen inte ska bränna. Om coilen inte blötläggs kommer det inte att finnas tillräckligt med e-juice för att absorbera värmen när du aktiverar e-cigaretten.

Kedje-vejpa inte

Vissa kanske känner igen sig här – du vejpar och vejpar på din e-cigarett utan att ta några pauser.

Visste du att genom att inte låta e-cigaretten ta en paus riskerar du faktiskt att bränna coilen? Detta pga att du förbrukar e-juice snabbare än bomullen har tid att absorbera tillräckligt med e-juice. Det låter kanske konstigt, men bomullen torkar faktiskt upp efter en lång period av kedjevapning.

Lösningen är väldigt enkel: Om du märker att smaken blir mindre är detta ett tecken på att coilen inte har tillräckligt med e-juice och att det är dags att ge e-cigaretten en liten paus.

Kontrollera dina watt-inställningar

Se först till att du håller dig inom watt-nivån som coilen visar. Detta står oftast någonstans på coilen. Om du har ställt in e-cigaretten på för hög watt kommer coilen att bränna mycket snabbare. Om du däremot har för låg watt, kommer risken för läckage att vara större, eftersom du drar in mer e-juice än det förångas.

Har du tillräckligt med e-juice i tanken?

Se till att du inte vejpar tills tanken är helt slut på e-juice. Det är därför en bra idé att fylla på e-juice regelbundet. Vissa coilar kräver även att vätskan måste vara på en viss nivå för att nå bomullen. Så om vätskenivån i din tank är låg kan det leda till problem och bränna din coil.

Den enklaste lösningen är därför att fylla på tanken regelbundet. Om du inte vill blanda smaker är det bäst att bara tömma tanken först eller byta till en ny tank med en ny smak.

Använd en e-juice med högre PG-halt

All e-juice består av en blandning av PG (propylenglykol) och VG (vegetabiliskt glycerin). PG har en tunnare konsistens än VG, vilket i sin tur innebär att den lättare absorberas av bomullen.

VG har en tjockare konsistens och är inte lika lätt för bomullen att absorbera. Vissa tankar kan och bör vejpas med E-juice av hög VG-halt. Sub ohm-tankar tex är vanligtvis mycket bra på att hantera E-juicer med en högre VG-halt.
 

Använd en e-juice med mindre sötningsmedel

Om du använder e-juicer med sötningsmedel kan sötningsmedlet karamelliseras. Detta kan ge bomullen en bleläggning som gör det svårare att absorbera e-juicen, beläggningen i sig kommer även att öka risken för en bränd coil.

Använd en e-juice utan Cooling

De flesta e-juicer med Cooling använder ofta sötningsmedel för att balansera upp smaken, detta kan förkorta livslängden på din coil.
 

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp! Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.