tillbaka till guider
Vape tank leakage

Hur man undviker läckage och “spitback”

Det vanligaste problemet när du vejpar är läckage och “spitback”, men det behöver det inte vara. Om din vape underhålls och tas om hand kommer den att fungera optimalt. Kom ihåg att byta coil i tid, ställ in rätt watt, rätt temperatur och använd rätt vätska (e-juice).

Vad är “spitback”?

Det är skillnad mellan läckage och “spitback”. Överskott av e-vätska som kommer ut genom munstycket och in i munnen kallas spitback. Spitback känns igen genom att e-vätska kommer direkt in i munnen när du andas in. Både nikotinet och smakessenserna lämnar då en stark smak i munnen på dig. Om du vejpar med hög effekt kan den varma e-vätskan få dig att känna ett obehag och till och med bränna din tunga.

Om coilen är dränkt av för mycket e-juice kommer det att orsaka spittback. När e-cigaretten aktiveras kommer ångan upp genom den översvämmade coilen. Det får e-juicen att “spotta upp” genom toppen och in i din mun.

Vad orsakar läckage och “spitback”?

Läckage kan bero på flera olika saker. Man bör dock känna till att en felaktigt monterad tank kan orsaka läckage. En defekt ifrån tillverkaren kan också vara en orsak till “spitback”. Ofta kommer läckaget ifrån luftflödesinloppen.

Att placera coilen fel kan också orsaka läckage. O-ringar förseglar tanken och hindrar vätskan från att komma ut, därför kan skadade O-ringar också orsaka läckage.

Spitback gör ofta ett poppande ljud. Spitback sker främst på grund av att coilen är dränkt av för mycket E-juice. Om små droppar med e-juice faller på coilen under uppvärmningen kan dem skjuta iväg i olika riktningar.

Fyll tanken korrekt

Den största anledningen till läckage beror på hur du fyller tanken. En vape tank har ett rör som sträcker sig från coilen upp till munstycket. Om e-juice hamnar i röret kommer du att uppleva spitback från din vape.

Att lösa detta problem är enkelt

När du fyller e-juice i tanken är det bäst att hålla den i en lutande vinkel, som du bör göra med en flaska champagne när du häller den i glaset, på så sätt undviker du vakuum. E-juicen fylls sedan upp av sidorna och långt bort från mitten av tanken där nämnda röret finns. När du fyller på tanken vinklar du långsamt tillbaka tanken till stående läge när den fylls. Om du har oturen att få in e-juice i röret, måste du se till att detta rengörs innan du börjar använda vapen. Du gör det enkelt genom att blåsa från den andra änden eller genom att använda en liten bit papper som du trycker in i röret.

Fyll inte tanken helt, utan lämna lite så att vakuumet kan hålla din e-juice på plats. Vänd gärna tanken snabbt upp och ner en gång, då får du vakuum för att förhindra läckage.

Håll luftflödet stängt under påfyllningen

När du fyller tanken är det viktigt att hålla luftflödet helt stängt. Men medan man använder tanken måste du se till att öppna luftflödet tillräckligt. Att ta en kraftigt bloss från din vape leder ofta till läckage. Om du tar ett starkt bloss finns det en risk att för mycket e-juice kommer in i coilen, detta ökar risken för läckage och spill.

Använd rätt e-juice

Coilar eller sub-ohm-tankar som kräver mycket kraft behöver en e-juice som har över 70% VG. Annars kan det finnas risk för läckage på grund av vätskans tunnare viskositet. Men om du använder en MTL-tank är allt upp till 70% VG tillräckligt. Kontrollera VG / PG-förhållandet på flaskan före användning. Blandar du egen E-juice får du själv hålla koll på VG/PG-förhållandet.

Se upp för sprickor

Att en tank blir skadad är sällsynt, men inte omöjligt. Kontrollera därför tanken innan du fyller på den. En tunn spricka i glaset eller en böjd metall kan innebära att tanken inte längre är lufttät, då kan E-juicen läcka ut. Köp en reservtank när du upptäcker en spricka. De flesta tankar är relativt billiga.

Skruva ihop allt, korrekt och försiktigt

En annan vanlig orsak till läckage är att du inte skruvar fast allt på rätt sätt och får små luckor. Var försiktig när du skruvar ihop, så att du inte skruvar ihop det för hårt. Om du skruvar fast det för hårt lägger du tryck på o-ringarna, vilket i sin tur får tanken att expandera med trycket som appliceras när den är full och du kommer att få läckage.

När du inte använder vapen, ska den stå upp vertikalt. Detta har mindre betydelse om tanken är full, men desto mer betydelse om den är mindre än halvfull. Det beror på att det finns juicehål i coilen. När tanken är full kommer juicen alltid att “fylla” dessa hål, men med en halvfull tank är det inte säkert att dessa hål fylls.

Rätt coil till rätt juice

Storleken på hålen i coilen avgör om din vape ska ha en e-juice med mer eller mindre VG.
En vape kan änvända olika coilar. Coilar med större motstånd (över 1 ohm) har ofta mindre juicehål i coilen och man bör därför använda en e-juice som har ett högre PG-innehåll.
En e- juice med hög VG kräver en högre temperatur för att förångas. Så om du kör din vape vid för låg temperatur dras all e-juice genom tanken och in i luftintaget och slutligen upp i munnen.
Coilar med låg ohm (så kallade subohm, under 1 ohm) bör ha tjockare e-juice med en högre procentandel av VG. Detta beror på att juicehålen i en låg ohm-coil är större och luftintaget är större. Om du försöker använda en juice med högt PG-innehåll i dessa coils, kommer du att upptäcka att juicen helt enkelt rinner igenom tanken och in i luftintaget.
 

O-ringar

Som tidigare nämnts, skruva inte åt tanken för hårt, eftersom att det sätter tryck på dina o-ringar. Observera att detta inte är det enda som kan påverka dessa ringar. De kan också vara felpositionerade, slitna eller helt enkelt ha tillverkningsfel. För att kontrollera dessa tar du isär tanken och tittar under toppen och botten av tanken. Du kommer lätt att se om en o-ring är sliten eller om den inte är på plats. De flesta tankar har extra o-ringar inkluderade, men om du inte har det kan vi på iSmokeKing.se hjälpa till med detta.
 

Andas in långsamt och lugnt, inte hårt och intensivt

Om du fortfarande upplever läckage finns det en god chans att du inte andas in på rätt sätt. Det finns en grundläggande skillnad mellan vapning och cigaretter när det gäller inandning: Om du tar ett hårt bloss på en cigarett kommer du att få en större effekt, medan du på en e-cigarett kommer att uppleva att det inte har något med saken att göra. Om du andas in för hårt på en e-cigarett kan du dra e-juice till coilen snabbare än coilen kan förånga e-juice. Detta kommer resultera i att du drar juicen ur tanken som ett sugrör och kommer att uppleva “spitback” och läckage från din vape.
 
Lösningen på detta problem är enkelt. Andas in längre, lugnare och tänk lite mindre på att få stora ångmoln. Ångan kommer ut oavsett om du vejpar snabbt och hårt eller lätt och mjukt. Med den senare tekniken kommer du att undvika många problem, få bättre smak och du kommer inte att bli andfådd.

Kondensation

Det finns en typ av läckage du inte kommer ifrån, och det är kondens. När du tar ett bloss från din vape förångas inte alltid all e-juice, en del hamnar i röret och sjunker ner mot coilen. Även om det inte är några stora mängder, så kommer det över tiden att bli mer och mer. För att förhindra detta rekommenderar vi att du andas in direkt när du aktiverar din vape, aktivera den inte utan att andas in.

Sammanfattning

Att vejpa ska vara trevligt och smidigt. Flera orsaker som ligger bakom läckage, spitback mm kan undvikas genom att använda enkla knep.
 
Om du bygger din egen coil, håll koll på faktorer som orsakar spitback och läckage. Om du använder förbyggda coilar, försök att vidta de åtgärder som nämns i den här guiden.
 
Vi har skrivit dett med syfte till att hjälpa dig som vejpar. Vi hoppas att det kommer att hjälpa dig med problemen relaterade till läckage och “spitback”
 
PG – Propylenglykol
VG– Vegetabiliskt glycerin
 
Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.