tillbaka till guider

Guide till att undvika Auto-Fire!

engangsvape autofire

“Ursäkta mig, jag tror att din ficka brinner!”

Har du någonsin hört någon säga det och samtidigt känt hur det bränner i fickan?

När du vejpar så finns det två sätt att akrivera din vape. Antingen kan trycka på en knapp (manuell avfyring), eller så kan du andas in för att aktivera den.

Den andra metoden kallas auto-firing – men auto-firing kan också referera till när en vape-enhet aktiveras även när du inte vejpar eller trycker på avfyrningsknappen.

Är automatisk avfyring vanligt?

För många år sedan var auto-fire ett relativt vanligt problem och hände ofta med olika mods. När tekniken förbättrades och de stora märken förbättrade sin kvalitet, blev problemen allt mer sällsynta.

Men med tillkomsten av pod-enheter har problemet blivit vanligare igen. Det kan bero på att dessa enheter ofta använder autoinhalering, vilket innebär att de aktiveras (startar) när du andas in. Lyckligtvis är det lätt att minimera chanserna att detta händer med lite enkelt underhåll, vilket vi kommer att förklara senare i det här inlägget.

Autoavfyrande e-cigaretter är sällsynta när det kommer till engångsvapes som Elf Bar, eftersom de tenderar att förbrukas innan de utvecklar några problem. Men det stora antalet engångsvejps som säljs betyder att det sannolikt kommer att finnas åtminstone några med problem.

Är automatisk avfyrning något att oroa sig för?

I de flesta fall är automatisk avfyrning inget att oroa sig för. De flesta moderna vapes kommer med en automatisk avstängning, som stoppar batteriet från att ge ström till coilen efter ett visst antal sekunder. Det är dock ett irritationsmoment, eftersom autobränning slösar e-juice och kan skada coilarna i kapslarna.

Vad orsakar automatisk avfyring (auto-fire)?

Autoavfyrning kan orsakas av ett antal faktorer – de flesta är relaterade till sensorerna i din enhet. Dessa faktorer inkluderar:

  1. En ansamling av juicerester inuti enheten.
  2. Ansamling av damm, smuts eller skräp på sensorerna.
  3. En ansamling av kondens inuti enheten.
  4. En dålig anslutning mellan podenheten och coilen (vilket kan orsakas av någon av de föregående punkterna).
  5. Skador på enheten, till exempel efter oavsiktlig fall.
  6. Extrema temperaturer – det märks att det fanns en ökning av rapporterade problem med autobrand under värmeböljorna 2022.
  7. Defekt chip: Din enhet kommer att innehålla ett chip som talar om för batteriet när det ska ge ström. När detta chip är felaktigt kan det tala om för enheten att avfyras även när du inte andas in/trycker på avfyrningsknappen.

Hur kan du förhindra att din vape autofirar?

Hur självklart det än kan verka är det bästa (och enklaste!) sättet att förhindra att din enhet avfyras automatiskt att se till att den är avstängd när den inte används. Om det inte finns någon ström till enheten kan den inte avfyras!

Om du inte kan stänga av enheten, lyckligtvis, är det ganska enkelt att förhindra ett automatiskt avfyrning med underhåll. Ta helt enkelt bort podden från din enhet. I porten som håller kapseln ser du sensorn och, i vissa enheter, ett lufthål. Använd en bomullstuss för att rengöra runt dessa regelbundet.

Vad ska du göra om din vape auto fire?

Om du har en pod-enhet är det första du ska göra att koppla bort batteriet från podden. Om det är varmt, använd något för att skydda händerna.

Låt podden vara bortkopplad över natten och rengör alla kontakter med en bomullstuss. Problemet bör nu lösas, men om det inte gör det bör du antingen kassera enheten eller, om den fortfarande omfattas av garantin, kontakta din leverantör.

Det är sällsynt att få allvarliga problem av automatisk avfyrning, men i det osannolika fallet att din enhet blir varm av batteriet följ stegen vi har beskrivit här.

Vad ska du göra om din engångsvape startar automatiskt (auto-fire)?

ske-crystal-bar-watermelon-ice-engangs-vape-20mg

Vi har redan nämnt att det är sällsynt att uppleva automatisk avfyring med en engångsvape. Men om det händer är det svårare att göra något åt det. Det beror på att kapseln vanligtvis är inbyggd i enheten och inte lätt kan tas bort.

Det bästa du kan göra är att placera enheten i en hård, brandsäker behållare och lämna den tills batteriet har dött.

Hur kan du undvika autofire med engångsvape?

Om du aktiverar (suger på din engångsvape), för hetsigt eller för länge, så kan det haka upp sig. Försök därför att undvika så kallad kedjevaping. Viss har även sin engångsvape i munnen medans man gör något annat. Det kan leda till att det kommer ner saliv i din engångsvape som i sin tur kan göra att den spottar och även autofirar.

Här hittar du alla våra engångs vapes.

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!
 
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.