tillbaka till guider

Hur man gör sin egen e-juice

Att göra din egen vape e-juice är lättare än du kanske tror. DIY e-juice är ett kreativt och kostnadseffektivt sätt att vejpa. När du skapar din egen DIY e-juice får du själv bestämma smaken och det är lätt att variera juicen efter din egen smak.

Den här guiden lär dig hur du skapar din egen e-juice. Vi kommer att täcka alla ingredienser och tillbehör du behöver, nikotinkalkylator, de olika metoderna för att blanda och andra tips och tricks.

DIY E-juice ingredienser

Propylenglykol (PG)

PG är en basvätska som är vanlig i de flesta e-juicer. Det är en organisk vätska som extraheras från grönsaker, det innebär att vissa människor är allergiska mot PG. Det är en certifierad, luktfri, färglös och organisk förening som används vid beredning av olika produkter som tobak, godis, livsmedel mm. PG används också ofta i medicinska produkter som används för inandning, injektion mm.

Vegetabiliskt glycerin (VG)

VG är tjockare än PG och kännetecknas av en lätt sötma. Det är VG och inte PG som påverkar den övergripande smaken av e-vätskan. VG är certifierad av livsmedels- och läkemedelsverket för användning i livsmedel, e-juicer, kosmetika mm. Både VG och PG används vid tillverkning av e-juicer, eftersom var och en har unika egenskaper.

Smaksättning

Det finns ett brett utbud av smakessenser, men för att ge din egen e-juice en sötare smak rekommenderas smaker som är avsedda för inandning snarare än de vanliga smakerna för livsmedel. Generellt krävs det cirka 10 – 20% av innehållets smakämnen, är de tillräckligt starka behövs bara några få procent.

Nikotin

Utspädd nikotinvätska finns i olika styrkor. Om det är första gången du blandar din egen e-juice rekommenderas du att välja nikotin vars styrka ligger mellan 8 mg och 20 mg. Du kan använda vår nikotinkalkylator för att räkna ut hur mycket nikotin du behöver tillsätta. Nikotinvätska bör hanteras med stor försiktighet och ska absolut inte konsumeras, vilket leder till en överdosering av nikotin.

Det enklaste sättet att göra sin egen DIY e-juice

För att komma igång behöver du följande: basvätska bestående av PG och VG, nikotin och smakessenser. Detta kan låta lite överväldigande, men det är inte så svårt som du kanske tror. Du behöver ingen förkunskap om kemi för att göra detta.

Det enklaste sättet att blanda sin egen vapejuice (steg för steg):

 • Köp lite propylenglykol och vegetabiliskt glycerin (PG och VG) eller en färdig flaska basvätska. Vi rekommenderar minst 100 ml av varje, PG och VG.
 • Köp även några 60 ml gorillaflaskor och ett par e-juice injektorer.
 • Ta en titt på våra DIY smakessenser och välj några som tilltalar dig.
 • När du har fått ditt paket, använd E-juice injektorn och droppa cirka 10-20 droppar smakessenser i en av de tomma flaskorna.
 • Fyll upp flaskan till cirka 1/3 med PG och resten med VG. Eller fyll på helt om du har köpt vår färdigblandade basvätska.
 • Skaka flaskan väl och lägg den åt sidan i några timmar för att låta den vila.
 • Nu till det roliga, provsmaka din e-juice! Om du känner att du vill ändra din smak, gör du detta genom att droppa i lite mer av en eller flera av dina smakessenser.
 • Ett annat sätt att få inspiration är läsa redan skapade recept på till exempel e-Liquid Recepies. Använd sedan e-juice-injektorerna för att tillsätta önskad mängd smakessens.

Nu har du 50 ml av din egen hemgjorda e-juice! Först kanske dina e-juicer inte är så spektakulära, men med tiden lär du dig mer och mer och blir bättre på att blanda. Ett bra sätt är att prova dina smakessenser en och en är genom att lägga i några droppar i en 10 ml flaska och sedan vejpa juicen, på så sätt känner du smaken av varje essens du använder. Detta gör det lättare att dosera smakerna.

Om du vill lägga till nikotin i din e-juice rekommenderar vi att du använder en nikotinkalkylator för att få rätt mängd.

Blanda DIY e-juice efter volym eller vikt

Det finns två sätt att blanda DIY-juicer och de har båda för- och nackdelar.

Blanda e-juice efter vikt: här måste du använda en skala och varje ingrediens tillsätts genom att väga den. Enkelt uttryckt är en ml VG tyngre än en ml PG eller en ml smakessens. Detta är lite mer avancerat än att använda volym för att blanda. Se till att du använder en e-juice kalkylator som hanterar dessa värden och räknar ut siffrorna.

Blanda e-juice efter volym: med den här metoden mäter du varje ingrediens efter volym med hjälp av e-juice-injektorer (helst en per ingrediens). Detta är det enklaste sättet för en nybörjare, men också något mindre exakt och kräver mer utrustning och rengöring. Om du vill använda en gratis E-juice kalkylator kan vi rekommendera E Juice me Up. Ange bara % du vill ha av varje ingrediens så visas hur många ml du ska använda. Om du planerar att använda den för att blanda efter vikt, se då till att du klickar på Tools och sedan Grams Set. För att spara lite tid föreslår vi att du använder ELRs standardvärden enligt nedan:

PG: 1,036 g / ml
VG: 1,261 g / ml
Smakessens: 1.000 g / ml
Nikotin: 1,036 g / ml (om PG-baserat), 1,261 g / ml (om VG-baserat)

Nikotin – Nikotin är valfritt att använda. Beroende på önskad nikotinstyrka bör du köpa en lämplig nikotinvätska därefter. I EU är vi begränsade till högst 20 mg/ml nikotin. Du bör vara mycket försiktig när du hanterar och använder nikotinvätskor. Se till att du håller nikotin borta från din hud och ditt ansikte (och husdjur och barn). Använd skyddshandskar och skyddsglasögon när du hanterar nikotin. Använd en nikotinkalkylator för att bestämma mängden nikotin som ska tillsättas.

 • Förvaring av dina flaskor – Förvara basvätskan i separata flaskor som är lätta att hålla ifrån. Ett par 100 ml flaskor bör räcka.
 • E-juiceflaskor – Till de första försöken kan du använda några 10 ml plastflaskor för att testa dina recept och sedan några 60 ml-flaskor för att göra större satser av dina favoriter. PET och HDPE-plast är bäst lämpade.
 • Handskar – Se alltid till att ha några engångshandskar nära till hands. Dessa är ovärderliga och finns att köpa i de flesta matbutiker och apotek.

Resterande utrustning kan behövas beroende på vilken blandningsmetod du väljer:

 • E-juice injektorer för blandning efter volym: Du ska aldrig använda samma spruta till flera vätskor, så se till att ha minst en injektor till varje smak / basvätska. Du kan tvätta dem med varmt vatten efteråt, se bara till att de är helt torra innan du använder dem igen.
 • En skala för blandning efter vikt: Du behöver en elektronisk våg med en precision på 0,01 gram. Detta är viktigt vid hantering av alla DIY e-juicerecept. Du bör också se till att vågen kan väga minst 200 gram och  allra helst 500 gram.

Några ingredienser att undvika

Det finns vissa ingredienser som inte är lämpliga för tillverkning av e-juicer och därmed bör undvikas.

 • Smaksättning som inte vanligtvis används till e-juice DIY (Potentiellt farligt).
 • Eteriska oljor och alla typer av olja (Farligt att andas in).
 • Alla typer av hushållsprodukter som kan verka som en bra idé (Det är ingen bra idé).
 • Koncentrerad nikotin (Nikotin är potentiellt livsfarligt i höga doser).

Några ingredienser som diskuteras är destillerat vatten och vodka. Vissa människor använder dem för att späda ut e-juicen, men vapeprodukter inte gjorda för dessa ingredienser. Vi rekommenderar starkt att du håller dig borta från allt annat än VG och PG när det gäller basvätska.

Nu är det dags att blanda lite e-juice!

Nu när du har alla nödvändiga ingredienser och tillbehör, är det dags att börja blanda! Du kan börja med att använda din magkänsla och helt enkelt försöka blanda lite smakessenser och se vad som händer. Du kan också besöka webbplatser som har färdiga recept på E-juicer, till exempel e-liquidrecpies.com (ELR). Där kan du tex sortera recept efter betyg. Du kan också skapa ett konto och lägga till de smakessenser du har och få vilka recept du kan blanda med dessa.

Sedan kan du också använda ELR: s kalkylator. Börja med att fylla i ml, nikotin (i mg) och basvätskeförhållandet för den färdiga e-juicen som du vill ha, samt styrkan och blandningen på nikotinet du har. För det här exemplet vill jag ha 60 ml, 70VG och 3 mg nikotin, och jag använder en 20 mg 100% PG-nikotinbas. Lägg sedan till procentsatserna för de smakessenser som du vill använda.

Test recepie diy ejuice
 

Nu visas mängden ingredienserna du behöver blanda längst ner på sidan. Dessa visas i tre kolumner: ml, gram och %. Under varje kolum kan du se mycket du ska lägga till.

test recepie

Nu när du har du all data kan du nu börja blanda din egen e-juice!

Om du blandar efter vikt måste du använda värdena i kolumnen “Grams”. Sätt på din våg, lägg på den tomma plastflaskan och tryck på “tare”-knappen för att nollställa den till 0,00 gram. Tillsätt sedan de listade mängderna av varje ingrediens och tryck på “tare” efter varje ingrediens.

Om du blandar efter volym använder du värdena i kolumnen “ml”. Du bör endast använda en injektor per ingrediens (annars blandar du smakämnena). När du har blandat klart måste du rengöra sprutorna med destillerat vatten. Och kom ihåg att låta dem torka innan du använder dem igen.

Sätt slutligen locket på flaskan och skaka den väl. Grattis, du har nu din allra första flaska med egenbland DIY vape e-juice!

Vad ska du göra när du har blandat klart?

Märkning – Det kan vara smart att märka dina e-juice-flaskor, så du vet vad för smak den innehåller. Skriv gärna också: VG / PG-förhållande, nikotinstyrka, smakprocent och datumet när du skapade den. Glöm inte att spara ditt recept på till exempel e-liquid-recipes.com.

Steepa din e-juice – Steeping är något som kan låta förvirrande men det är egentligen ganska enkelt. De flesta egenblandade e-juicer som innehåller mer än en smak behöver en viss tid för att låta smakerna blandas och sedimentera (steepa). Detta skiljer sig för olika blandningar, men har mest betydelse för dessertsmaker med flera smaklager eller gräddiga smaker. De behöver upp till fyra veckor för att smaka som bäst, medans enkla fruktrecept knappt behöver någon tid alls.

Testa din e-juice – När din e-juice har Steepat klart är det dags att testa den. Om du har en RDA är det enkelt att göra snabba tester utan att behöva slösa coilar på misslyckade recept. Men observera att coilens ohm och watt kan påverka smaken mycket, den kan smaka bra på 80 watt, 0,3 ohm RDA men kommer troligen att smaka väldigt annorlunda i en 1,8 ohm tank vid 15 watt.

Förvara dina e-vätskor – Du vill hålla e-juice borta från solljus, värme och syre eftersom det har en negativ effekt på E-juicen. Det är bäst att förvara din e-juice på en sval och mörk plats. Se även till att de är förvarade säkert, utom räckhåll för barn och husdjur.

Tips och tricks för DIY e-juice

 • Det är inte nödvändigtvis bättre att använda större mängder smakessenser, i vissa fall kan för mycket smakessens att dämpa smaken av din e-juice!
 • Vissa essenser smakar inte bra tillsammans, det kommer du att märka.
 • Smaker kommer sannolikt att skilja sig från varumärke till varumärke, ett varumärkes “Strawberry” kan smaka som verklighetstrogen jordgubbe, medan en annan kan smaka godis eller något helt annat.
 • Koncentratstyrkan varierar inte bara mellan varumärken utan även mellan smakessenser av samma märke. Företag som Flavourart och Inawera är kända för sina kraftfulla koncentrat, där 1-2% är mer än tillräckligt för att ta över smaken i ett recept – men vissa av dem kan användas upp till 5-10%. En bra indikator på styrka är procenten “average mixing quantity”, som finns utmärkt på de flesta smakessenser på vår sida.
 • När du har testat din e-juice, gör anteckningar! Var det för svag blåbärssmak eller för mycket sötningsmedel? Genom att föra detaljerade anteckningar hjälper det dig att förbättra dina framtida e-juicer.

 

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!

Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.