tillbaka till guider

Hur fungerar Mekaniska mods?

Mekaniska mods (även kallade mech mods) är inte så komplicerade som de kan verka, mech-mods är faktiskt den enklaste av alla vape-mods.

mech mods banner

Hur är en Mech Mod uppbyggd?

Mech mods innehåller väldigt få delar. En mekanisk mod är konstruerad av följande:

  • Hölje – Ett brett utbud av höljen finns tillgängliga (både i rör- och boxform) för mekaniska vape-mods och kan tillverkas i flera typer av material.
  • Batteri – Mech mods kan drivas av ett eller flera batterier. Batteriets typ och antal baseras i allmänhet på användarens behov och krav.
  • Tank – Mech mods anses vara mer flexibla eftersom de kan driva alla vapetankar eller coilar utan att ta hänsyn till coilens motstånd.

RDA är det populära valet av tankar när man använder en Mech-mod. Dessa Rebuildable Dripping Atomizers (RDA) tillåter dig att droppa e-juice direkt på coilen. Självbyggda coilar ger dig ytterliggare en mängd olika vapingalternativ.

Hur fungerar mekaniska mods?

Mekaniska mods är extremt minimala i funktionalitet. Det är egentligen bara ett hölje som rymmer ett batteri. Batteriet är placerat för att ansluta till både topp (positiv) och botten (negativ) på moden. Moden startas genom att trycka på en knapp som gör att botten kommer i kontakt med batteriet och låter ström flöda in i coilen. Det finns inga kretskort eller avancerade tekniska detaljer – bara en enkel krets som drivs av en batterikälla.

Vem kan använda mekaniska mods(Mech mods)?

Generellt sägs det att mekaniska mods är bäst lämpade för mer erfarna vapers. De är särskilt avsedda för personer som vill ha en helt anpassad vaping-upplevelse och inte har något emot att spendera extra tid för att få det.

Mech-mods är inte bäst lämpad för dig som vill ha en enkel och smidig vaping-upplevelse.

Oreglerade eller reglerade mods

Den största skillnaden mellan mech mods och vanliga mods är att mech mods är “oreglerade”. “Vanliga” mods är byggda med ett chip mellan batteriet och coilen som skyddar användaren från överurladdning och kortslutning. Reglerade mods är byggda för att upptäcka problem innan de inträffar och stänger då av enheten för att förhindra problem. Oreglerade mekaniska mods är dock inte konstruerade med samma säkerhetsfunktioner, vilket gör dem mycket farligare än reglerade modar.

Reglerade mods är vad de är. De enda anpassningsbara är att du kan byta ut batteriet mot ett annat eller byta till en annan coil. Oreglerade mods kan dock byggas med en mängd olika alternativ, från små mods med ett batteri till stora mods med flera batterier och anpassade RDA.

Är mekaniska mods säkra?

Mekaniska mods är säkra om de används korrekt. Men många av de fel som kan uppstå beror oftast på batteriet. Som tidigare nämnts har mekaniska mods inga kretskort, så det finns inget som hindrar enheten från att helt gå sönder om det finns ett fel. Batterier kan bli defekta på flera sätt och orsaka att de överladdas, tänds fel, överhettas och eventuellt går sönder.

Säkerhetstips för mekaniska mods

Eftersom mekaniska mods är oreglerade måste säkerhetsåtgärder alltid vidtas under användning och även när enheten inte används. Eftersom det inte finns något inbyggt system för att säkerställa att du får ett meddelande innan ett problem blir en mardröm, måste du därför ägna extra uppmärksamhet åt att säkerställa att varje tillfälle du vejpar är säkert. Tänk på följande steg när du använder en mekanisk vape:

  • Förhindra batteriproblem – Många problem börjar i batteriet. Använda därför alltid rätt batterier: Även om det finns många typer av batterier för mekaniska mods är de mest populära typerna ICR (LiCo02) och IMR (LiMn). Dessa batterier kan driva alla modar som kräver 3,7-v. Det finns dock vissa skillnader mellan olika battier. Man ska alltid hålla batterier laddade, men inte överladdade: Det kan finnas fara både med att använda urladdade batterier och batterier som har laddats för mycket. Vanligtvis vill du att dina batterier ska ladda upp till 4,2 volt och använda dem tills spänningen har sjunkit till cirka 3,3 volt. Kontrollera alltid att dina batterier ligger inom ett säkert område.
  • Kontrollera om det finns kortslutning – Reglerade mods är byggda för att undvika aktivering när coilen upplever en kortslutning. I själva verket tillåter en reglerad mod vanligtvis inte moden att aktiveras på något lägre än 1,5 ohm. Mekaniska mods har inte dessa säkerhetsfunktioner och kommer att försöka aktiveras även vid 0 ohm, så det är viktigt att veta att du inte upplever några kortslutningar medans du vejpar. När du köper en coil, se alltid till att du kontrollerar motståndet för att säkerställa att det är kompatibelt med din mod. Om du använder RDA, se till att du bygger dem till ett standardmotstånd på 2,4-3,0 ohm för att förhindra problem.
  • Reglera luftflödet – Se alltid till att din mech mod har tillräckligt stora lufthål för att ge din mod ett tillräckligt luftflöde. Med stängda ventilationshål kan tryck byggas upp i enheten och det kan bli extremt farligt. Med korrekt luftflöde kan trycket frigöras innan det når en farlig nivå.
  • Förhindra att fel uppstår – Oavsiktliga fel kan vara en annan orsak till problem. Om din mod av misstag aktiverasr i fickan eller i väskan under en längre tid kan detta bli mycket farligt. Reglerade mods har vanligtvis en bestämd tidsperiod (t.ex. 10 sekunder) därefter stänger den av sig själv. Vissa mekaniska mods har inbyggda låsbara som gör att du kan låsa moden så att den inte kan aktiveras alls, men inte alla modeller inkluderar den här funktionen. Se till att förvara din mech mod på en säker plats.

Mekaniska mod(Mechmods) kloner och kopior

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan original mech mods, kloner och kopior när du ska köpa säker utrustning. Eftersom mekaniska mods är så enkla i konstruktionen är de de mest klonade/kopierade hårdvaruprodukterna i branschen.

Fastän att kloner och kopior båda försöker återskapa originalmodellen, är de inte riktigt samma sak. Dessa modar är byggda för att helt efterlikna originalet på alla sätt, från dess prestanda till dess material. Tanken är att man inte ska kunna skilja på dem genom utseende eller funktion.

Kopior är gjorda för att efterlikna utseendet på en autentisk mech mod, för att lura en individ att tro att de köper orginalet. Detta lockar ofta människor som letar efter billiga mech-mods som tror att de köper en kvalitetsmod med rabatt.

Många kloner är byggda med solida material, men kopior går inte att lita på. Scammers som säljer kopior är vanligtvis inte oroliga för kundens säkerhet. Köp alltid din mech mod från en trovärd handlare, såsom iSmokeKing.se