tillbaka till guider

Är “Puffantalet” tillförlitligt? – Guide till antal bloss i engångsvapes

Får du verkligen 625 puffar från din Geek Bar?
Varför erbjuder vissa engångsvapes fler puffar än andra när alla har 2ml e-juice?
I den här artikeln kommer vi att diskutera hur puffantal faktiskt mäts och om de verkligen är pålitligt.

De flesta engångsvapes skriver att de kan ge 500, 600 eller till och med 800 puffar.

Men räknar du verkligen?
Förmodligen är att svaret nej – du har bättre saker för dig än att räkna ut exakt hur många bloss din vejp ger.

“Världen kanske aldrig får veta.”

En sak vi dock vet är att puffantal inte stämmer överens med det som anges. Här kommer vi att titta på hur puffantalet faktiskt mäts, hur de kan variera och hur du faktiskt kan avgöra hur många puffar du får från din e-cigarett.

Visste du att…
Angivet antalet bloss på en engångs vape är uppskattningar och kan aldrig garanteras. Det maximala antalet bloss från en viss engångs e-cigg varierar från vejpare till vejpare beroende på individuell vapingstil, frekvens och hur långa bloss du tar.

Se alla våra engångs vapes från SKE Crystal Bar här.

Hur beräknas puffantal på engångsvapes?

I själva verket använder tillverkare av engångsvapes en maskin för att mäta puffantalet i varje modell av sina e-ciggaretter.

Maskinen tar helt enkelt en serie (väldigt) korta puffar i MTL-stil från en given vape, och räknar sen det maximala antalet puffar innan den tar slut. Tillverkaren tar sedan det maximala antalet, avrundar det till närmaste hundratal och annonserar det som enhetens puffantal.

Är inte detta vilseledande?

I praktiken vet vi att människor inte vejpar på samma sätt som maskinen. Vapers tar oftast olika långa bloss (vanligtvis betydligt större än maskinens puffar) och vissa använder direktlunginhalering istället för en klassisk MTL-vaping. Dessa faktorer innebär att antalet puffar du får från din engångsvape troligtvis inte är lika högt som tillverkaren påstår.

Det är därför vi på vår hemsida anger att engångsvejps kan ge “cirka” eller “upp till” det annonserade puffantalet.

Så, borde du köpa engångsvapes baserat på angivet puffantal? Det kan vara bättre att överväga andra faktorer när du letar efter en vape. Puffantal för engångs vapes.

Engångs Vape

Kolla in vårt utbud av nikotinfria engångs vapes här.

Andra faktorer som påverkar antal bloss

Generellt sett styrs antalet puffar du kan få ut av en engångsvape av fyra huvudsakliga faktorer:

I Sverige tillåts max 2ml E-juice enligt lag för engångsvapes. De flesta engångs e-cigg innehåller 2 ml E-juice. Undantaget är vapes som inte innehåller nikotin, där finns inga begränsningar i hur stor tanken får vara. Till exempel har vi VapeM8 VM7000, som är en uppladdningsbar engångs vape med 7000 puffar och 16ml tank.

Så när vi ser engångsvapes som annonserar högre puffantal med samma E-juicekapacitet som alla andra modeller på marknaden måste vi fråga oss: hur är det möjligt?
Kommer du verkligen att få fler bloss om den har samma mängd E-vätska?

Batteristorlekar kan också påverka livslängden för engångs vapes, och storlekarna kan variera från 400mAh till 600mAh. Batteristorleken avgör hur länge den kommer att fungera innan batteriet tar slut.

Vanligtvis dör de flesta batterier för engångs-cigg innan E-juicen tar slut, vilket är en avsiktlig funktion för att se till att du inte vejpar på en tom tank som skulle smaka som bränd kol. Företag har hittat en bra balans där det finns tillräckligt med E-juice så att coilen inte smakar bränt när batteriet tar slut. Batteristorlekar påverkar dock det maximala puffantalet.

Dessutom finns det några tillverkare som använder designfunktioner som ökar livslängden på deras vapes. Till exempel har IVG i sin IVG Bar Plus-serie utvecklat ett speciellt luftflödessystem som integrerar mer luft vid varje inhalering, vilket leder till mindre förbrukning av E-juice och därmed ökad livslängd. Detta kan bara ses i ett fåtal fall, men det påverkar ändå puffantalet.

Så, med allt detta i åtanke, när du köper engångsvapes och ser ett puffantal som verkar för bra för att vara sant, jämför dem med en vape du är bekant med, tex Elf Bar 600.

Innehåller den nya e-ciggen mer eller mindre E-juice?
Är batteriet större?
Finns det något annat med den (som luftflöde) som tyder på att den kan leverera fler puffar?
Är den med eller utan mesh coil?

Om specifikationerna inte skiljer sig mycket åt är chansen stor att du kommer att få ungefär samma antal puffar som med vilken annan vape som helst.

Ta kortare bloss med Mesh Coil

Om du köper en engångsvape som har mesh coil så kommer du som regel att få ut färre bloss även om tanken är lika stor. Detta på grund av att mesh coilen förångar mer juice per bloss. Det är också därför som du upplever mer och tydligare smak från dessa vapes.

Så för att få ut motsvarande mängd ånga och nikotin per bloss bör du således ta betydligt mindre och kortare puffar om du använder en mesh-vape. Annars kommer du inte att få ut i närheten utav det angivna antalet bloss.

Sugrörseffekten

Vilken coil din engångsvejp har kan liknas med vilket sugrör du använder till en dryck. Om du har ett väldigt smalt sugrör så kan du dricka längre tid, men drickan är ju lika stor oavsett. Tar du istället ett väldigt tjockt sugrör så kan du dricka snabbare och du suger lika längre som innan. 

På den Svenska marknaden finns det faktiskt inte mycket utrymme för variation i puffantal för engångsvapes.

Engångs Vape

Söker du engångsvapes med lite lägre nikotinstyrka? Vi har Rev Pod med endast 10mg nikotin.

Tänk på hur du vejpar

När det gäller antalet bloss måste du också ta hänsyn till din vapingstil och frekvens.

Om du är en RDTL-vaper (begränsad direktlunginhalering) kommer du att förbruka mer E-juice och få färre puffar. På samma sätt kommer längre inhaleringar, oberoende på din vapingstil, att resultera i färre puffar. Om du vejpar ofta kommer batteriet att slitas snabbare och du får färre puffar som ett resultat. Sk “kedjevaping” gör också så att du värmer upp coilen till en konstant högre temperatur som i sin tur gör så att mer vätska förångas per bloss.

Hänger du med?

Hur länge varar egentligen en engångsvape?

Nu bör du förstå att detta antal kan variera avsevärt, både från enhet till enhet och från vaper till vaper.

Trots det vill vi vara ärliga mot våra kunder. Vi har hört klagomål om att puffantalet på ett antal enheter inte stämmer överens med vad de påstår, och även om vi håller med och förstår kan vi inte skriva mindre än vad tillverkaren anger.

Därför föreslår vi att du halverar det maximala puffantalet för att få en mer realistisk siffra på hur många puffar du faktiskt får från en given engångsvape. Det innebär att om en Panther Bar 800 Engångsvape påstår att den erbjuder 800 puffar, får du realistiskt sett närmare 400 bloss.

Engångs Vape

Här kan du se den nya modellen av Vont To-Go för 2023.

Sammanfattningsvis

Nu bör du ha en bättre förståelse för hur puffantal faktiskt beräknas och hur de kan variera mellan enheter och användare.

Så är det falsk marknadsföring med maximala puffantal? Vi säger, utan tvekan, ja.

För att bättre beräkna det maximala puffantalet på en engångs vape kan du halvera det annonserade antalet. Det är en mer realistisk siffra.

Och till alla er som har invändningar angående livslängden på era vapes: vi hör er och vi förstår er helt och hållet.

Här kan du sortera engångs vapes efter smakprofiler hos Engångsvape24.

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.