tillbaka till guider

Eleaf Icard ID Coil 1.2 Ohm

När är det dags att byta ut coilen i sin Vape/E-cigarett?

När man är ny med att vejpa kan det vara svårt att veta när det är dags att byta coil på sin e-cigarett. Det lätta svaret är “När det börjar smaka bränt”, men det är inte alltid så enkelt. Vi kommer här att gå igenom de olika faktorer som avgör när det är dags att byta coil. Genom att ha koll på din coil säkerställer du att du alltid har en fungerade vape som producerar välsmakande ånga.

Du hittar alla våra Coilar HÄR

Smakar Coilen bränt?

Om det smakar bränt när du vejpar så har du bränt bomullen i coilen. Det kan bland annat bero på att E-juicenivån varit för låg och att bomullen har varit torr när du startat E-cigaretten. Se därför alltid till att din vape är välfylld med E-juice och att hålen till coilen är täckta med e-juice.

Om det väl har börjat smaka bränt så finns det ingen återvändo, det är dags att byta coil. Oftast har även E-juicen i tanken tagit smak av den brända coilen, det kan därför vara bra att byta ut den också.

Övriga orsaker till att en coil kan smaka bränt är:

  • Bomullen är torr – Bomullen i coilen har inte absorberat E-juice
  • Gammal Coil – Din coil är använd under lång tid och bomullen absorberar inte längre tillräckligt med E-juice.
  • Om du har för höga inställningar på din Vapemod kommer bomullen i coilen att bli torr och bränd.
  • För kraftiga/snabba bloss (kedjevejpning), E-juicen förångas snabbare än vad bomullen klarar att absorbera.
  • Om du inte primar Coilen när den är ny. När du har satt i en ny coil är det viktigt att se till att bomullen hinner absorbera E-juicen innan du använder den. Detta kan ske genom att droppa E-juice på bomullen(Prima), du kan även låta din vape stå 15-20min innan du börjar vejpa.
  • E-juice med mycket sötma. Vanligtvis gillar inte coilar e-juice med mycket sötningsmedel i. Sötningsmedlet kan göra att bomullen blir sämre på att absorbera e-juice. Vissa sötningsmedel kan även skapa en beläggning på själva metalltråden i coilen och detta i sin tur kan resultera i att det smakar bränt. Om du däremot använder en RDA kan du med fördel vejpa sötare e-juicer eftersom du snabbt kan byta bomull vid behov.

E-juicen smakar annorlunda

Börjar din E-juice smaka annorlunda är det ofta ett tydligt tecken på att det är dags att byta coil. Om det mot förmodan inte hjälper att byta coil kan det bero på så kallad vapetunga, dvs att din tunga har blivit mättad av just den smaken.

Hur länge har du använt coilen?

Normalt är livslängden på en coil 1-3 veckor, förutsatt att du använnder den enligt anvisning. Om du däremot inte vejpar varje dag utan bara då och då, så kan din coil hålla betydligt längre. Dock är det ändå viktigt att byta coilen med jämna intervaller då bomullens absorberingsförmåga minskar med tiden.

Coilen kan orsaka läckage från din e-cigarett

En vanlig orsak till läckage är att coilen eller o-ringarna är defekta. Vi har skrivit en guide för hur du undviker läckage. Du hittar Guiden HÄR.