tillbaka till guider
resa med eciggaretter vapes

Resa med din e-cigarett

Vaping är allmänt accepterat i Sverige vid det här laget. Men detsamma kan inte sägas om att flyga med engångsvapes. Lagarna förändras ständigt och att ha den senaste informationen är viktigt för att hjälpa dig att anpassa dig. Förutom att ta med vapes på planet, bör du också tänka på andra saker, som lagligheten av vaping i de länder där du kommer att landa.

Kan du ta med din vape på flygplanet?

Du kan ha med dig din e-cigarett, engångsvejp och vaping-tillbehör ombord på kommersiella flygplan. Du måste dock ha dem på dig eller i ditt handbagage. Liksom bärbara datorer innehåller e-cigaretter litiumbatterier som inte kan förvaras i flygplanets lastrum på grund av brandrisker.

Du kan ha vejps med dig i kabinen men inte ditt incheckade bagage. De bör också vara skild från eventuella kapslar eller vapetankar eftersom den kommer att räknas som ett batteri och måste förvaras säkert.

Kan du ha med e-juice på planet?

Du får ta med dig e-juice ombord, precis som andra vätskor. Det finns dock andra bestämmelser som gäller. Till exempel får handbagaget endast innehålla 100ml av alla typer av vätska, inklusive e-vätskor. Av denna anledning, om du planerar att ta med andra toalettartiklar ombord, kommer du att ha lite utrymme kvar ombord för eventuella stora shortfill e-juicer.

Enligt svenska lagar gäller följande lagar om du bär vätskor i ditt handbagage:

  • Behållaren får inte innehålla mer än 100ml.
  • Behållaren måste vara en enkel, genomskinlig, återförslutbar plastpåse som inte rymmer mer än en liter och mäter cirka 20 cm x 20 cm.
  • Innehållet måste passa i en påse så att den kan förseglas.
  • Du är begränsad till endast en plastpåse per person.
  • Du måste visa väskan på flygplatsens säkerhetsställe.

Behöver jag tömma tanken innan jag flyger?

Innan du går igenom säkerhetschecken bör du se till att komponenterna som är anslutna till batteriet är åtskilda. Du behöver inte tömma tanken, även om den måste ingå i dina deklarerade vätskor.

Även om det inte är nödvändigt att tömma tanken, är det smart att tömma den eftersom trycket på planet kan få den att läcka.

Hur tar man en engångsvape på ett flygplan?

Engångsvapes är en unik utmaning. De är byggda som en enhet, så du kan inte separera komponenterna. De är föremål för samma restriktioner som andra vape-kit, men det finns många fördelar med att flyga med engångsvapes. För det första är de lätta och kompakta, så de tar inte mycket plats. Eftersom de är en förseglad enhet behöver du ingen separat tank eller batteri, så du kan bara placera enheten i din förseglade vätskepåse.

Får man vejpa på planet?

Du har kommit på att du kan ta med din engångsvape på planet. Nästa fråga är, kan du vejpa på planet om ditt nikotinbegär sparkar under flygningen? Tyvärr är vaping inte tillåtet på något kommersiellt flygbolag. Många flygbolag har specifika instruktioner i sina meddelanden före flygning som belyser vaping-restriktioner. Även när du använder lågeffekts vape-enheter som pod-kit för diskret vaping är inte tillåtet.

Ett flygbolag, Ryanair, har ett unikt undantag. Det tillåter användningen av de rökfria cigaretterna de säljer ombord. Men många är överens om att dessa inte är alls lika bra som din nuvarande konfiguration, även om de kommer att ge dig nikotinet för att lugna ner ditt begär mitt under flygningen.

Vad händer om du vejpar på ett plan?

Du kan bli frestad att vejpa lite diskret ombord på ett flygplan, men du bör inte prova det. Vissa flygbolag har varit kända för att arrestera och fängsla resenärer för att ha vejpat på deras flyg. I de flesta fall kan du få en varning om att sluta först. Vi rekommenderar att du tar hänsyn. En snabb nikotinfix är inte värt de böter eller fängelse du kan få.

Kan du vejpa på en flygplats?

Flygplatserna har skärpt sin säkerhet de senaste åren. De har också lättat på sina regler, och vissa tillåter vapers att vejpa på samma angivna rökområden om flygplatsen eller terminalen du reser från tillhandahåller en. Dessa utpekade områden är mestadels skyltade och vanligtvis inom en utomhusmiljö, även om inomhusområden har blivit mer populära på flygplatser på senare tid.

Ta med dina engångsvapes till andra länder

Innan du flyger med engångsvejps till ett annat land är det viktigt att ta reda på om vapes är lagliga i det landet. Länder som Singapore, Kuba, Egypten, Qatar och Mexiko har totalt förbud mot all vaping, inklusive noll nikotin. Däremot har andra som Japan och Australien förbjudit vaping med undantag för nikotinfritt.

Ta tillbaka engångsvapes till Sverige?

Att ta tillbaka en engångsvape till Sverige borde inte vara några problem. Men det finns villkor och regler som vapen måste uppfylla för att få komma in i landet.

Du bör kontrollera nikotinstyrkan hos engångsvapen. Om det är starkare än vad du kan köpa här, 20mg nikotin, bryter de mot TPD-reglerna och kommer inte att tillåtas passera flygplatsen.
 
Det är lättare att köpa tillräckligt för att ta dig igenom dina resor, så du kan bespara dig besväret med att oroa dig för att ta med något tillbaka hem.

 

Här hittar du alla våra Engångsvapes

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.