Tillbaka till guider

En nybörjarguide om Sub-Ohm och MTL vejping.

Vad passar bäst för dig?

Det finns stora skillnader mellan Sub-ohm och MTL och att välja fel kan göra övergången till att börja vejpa svårare. I denna guide kommer vi att gå in mer detaljerat för att förklara skillnader samt fördelar och nackdelar.
 
Oavsett vilken slags vape du använder, vare sig det är en mindre vape i pennaformat eller en stor box -mod, har de alla samma fyra viktiga komponenter:

När du trycker på knappen aktiverar du batteriet, vilket i sin tur värmer upp tråden i coilen som värmer upp e-juicen och förvandlar den till ånga.
När vi pratar om sub-ohm och MTL så är det coilens motstånd vi pratar om. Övriga komponenter spelar också en roll och vi kommer att förklara det nedan.

Vad betyder MTL?

MTL står för mun-till-lunga, vilket refererar till hur du andas in med en MTL-vape. Det är ganska likt en cigarett, du drar försiktigt in ånga i munnen innan du tar en dubbel andning ner i lungorna. MTL-ecigaretter är i allmänhet mindre än sub-ohm e-cigaretter, opererar vid lägre wattinställningar, producerar mindre ånga och känns lite mer som en cigarett. När man tittar på MTL-coilar så har de alla ett motstånd över 1 ohm. Till exempel; 1,2 ohm, 1,6 ohm, 1,8 ohm etc etc. De flesta MTL-coilar med denna typ av motstånd kräver inte mycket kraft (watt) för att fungera. I genomsnitt fungerar de flesta mellan 8-17W. Om du tittar på sidan av din coil bör det stå vilket motstånd och wattområdet som är rekommenderat.

Exempel på MTL E-cigarett: Joyetech eGo AIO 1500mAh Vape Startkit

Du hittar alla våra MTL-kits HÄR

Vad är Sub-Ohm?

Sub-ohm indikerar att coilens motstånd är under 1 ohm. Ibland kallar man sub-ohm för direkt till lunga(DL). Hur du vejpar en sub-ohm varierar kraftigt jämfört med en MTL-vape. Med en sub-ohm, tar du ett stort andetag genom munnen, direkt ner mot lungorna och andas ut direkt. Det är som att andas genom ett stort sugrör. Sub-ohm-vapes är konstruerade för att producera stora ångmoln.
Sub-ohm använder coilar som har ett motstånd under 1 ohm. Till exempel; 0,15 ohm, 0,3 ohm, 0,5 ohm etc etc. Den wattinställning som krävs för sub-ohm-coilar varierar kraftigt. Beroende på coil och motstånd kan de fungera från 30-120W +. Den genomsnittliga coilen kräver 40-70W nuförtiden, men som nämnts ovan, kolla på sidan av din coil så står den rekommenderade effektinställningen där.

Du hittar alla våra Sub Ohm kits HÄR

SMOK A-Priv 225w Vape Kit black red

Har du rätt batteri?

MTL-coilar kan fungera med nästan vilket batteri som helst eftersom de inte behöver mycket ström för att fungera. När du köper ett MTL-kit kommer batteriet för det mesta inte att gå högre än 40 W, eftersom det helt enkelt inte behövs med en MTL-coil. Som nämnts ovan kommer de flesta MTL-coilar att arbeta runt 8-17W. I teorin kan du sätta din MTL-tank på vilket batteri som helst och den ska fungera perfekt, förutsatt att du justerar dina inställningar därefter.

Sub-ohm-coilar är å andra sidan helt annorlunda när det gäller batterier. Eftersom dessa coilar kräver mycket ström (watt), är batterierna normalt mycket större. Detta beror på att dessa batterier är konstruerade för att mata ut 80W upp till 230W. En annan anledning till att sub-ohm-batterier / mods är mycket större är att det kräver mycket energi för att fungera.

Du kanske inte kommer att kunna använda en sub-ohm-tank på ett MTL-batteri eftersom batterierna helt enkelt inte har tillräckligt med ström för att fungerar. Om du ändå försöker med detta kommer du att få en blinkande knapp, och om moden har en skärm kommer det att stå något i linje med “atomizer short” eller “no atomizer”, detta betyder att Ohm.en är för låg.

Spelar det någon roll vilken E-juice du använder?

JA! Att använda fel e-juice kan leda till läckage, brända coilar och övriga problem. E-juice innehåller två huvudingredienser; Vegetabiliskt glycerin (VG) och propylenglykol (PG). VG är tjockare än PG, så ju mer VG du har i din vätska, desto tjockare blir den. När vi beskriver e-juicer skriver vi ut VG / PG-förhållandet. Du kan till exempel ha en 70/30 vätska eller 60/40 vätska och många andra blandningar.
E-juice som används i MTL-vapes är vanligtvis tunnare vätskor. Vanligtvis 60/40. Eftersom en 50/50 vätska är lite tunnare fungerar den perfekt med de mindre coilarna. Du kommer också att upptäcka att 60/40 juicerna finns i ett större antal nikotinstyrkor; 3 mg, 6 mg, 12, 18 mg. Med en MTL-vape kan du använda den styrka som du känner dig bekväm med, men vi rekommenderar att du börjar lågt och jobbar dig uppåt. Du kan behöva prova några för att se vilken som passar dig bäst.

Se alla våra MTL-juicer HÄR

Med Sub-ohm har du en tjockare vätska. Något i linje med 70/30 eller 80/20. När det gäller nikotinstyrka skulle vi säga att 95% av sub-ohm-användare har 3 mg nikotin. Detta beror på att sub-ohm vape producerar mycket mer ånga och därför bär mer nikotin per inandning. Naturligtvis finns det användare som har en högre nikotinstyrka. Vi rekommenderar dock inte mer än 6 mg.

Se alla våra juicer för Sub Ohm HÄR