tillbaka till guider

Vad är E-juice / Vapevätska?

E-juice eller vapevätska är den vätska som används till elektroniska cigaretter (Vapes) för att skapa ånga. Man kan själv välja om den ska innehålla nikotin eller inte beroende på vad du själv föredrar.

 • Coilen värmer upp e-juicen till mellan 90° och 200° grader vilket förvandlar E-juicen till ånga som du sedan andas in.
 • E-juice eller vapevätska är en blandning mellan smakämnen av livsmedelskvalitet, nikotin (valbart), propylenglykol (PG) och vegetabiliskt glycerin (VG).
 • Smakämnen av livsmedelskvalitet är samma typ av smakämnen som används i livsmedel. Det är säkert att konsumera och ofta ganska gott.
 • Propylenglykol är ett ämne som används i många smakämnen för att binda smaker. PG används ofta i vaniljextrakt, livsmedelsfärgning och i olika typer av läkemedel.
 • Vegetabiliskt glycerin är en vegetabilisk vätska med tjock konsistens och en lätt söt smak.
 • VG och PG utgör cirka 90% av innehållet i e-juice, nikotin och smakessenser utgör de återstående 10%.

Vad består e-juice av?

E-juice, även kallad e-vätska eller vape-vätska, består av PG (propylenglykol), VG (vegetabiliskt glycerin) och smakessenser. PG är det ämne som förhöjer smaken i e-juice, det gör e-juice lite ”skarpare” och är också ganska tunnflytande. VG är det som skapar det mesta av ångan, är lite sötare och har också en tjockare konsistens. E-juice finns i olika blandningsförhållanden, det är normalt vid 50VG / 50PG – 80VG / 20PG. Det finns vanligtvis alltid mer VG än PG i e-juice. Detta gör också e-juicen lite tjockare och att den inte upplevs lika skarp i halsen när du vejpar

VG vs PG

Detta är en vattendelare bland vejpare. På ena sidan de som gillar högt PG innehåll och de som föredrar högt VG innehåll i E-juicen. Vad är den stora skillnaden mellan de två? Vi har i nästa punkt sammanställt en lista över några av fördelarna med att använda båda typerna av e-vätskor.

Propylenglykol i E-juice / Vapevätska

 • PG-vätskan är tunnare än VG. Detta gör det lättare för bomullen i coilen att absorbera vätskan.
 • Eftersom den har en tunnare konsistens producerar den vanligtvis mindre restprodukter på tank och coil. Detta ger en “renare” vaping.
 • PG-basvätskan har ingen smak alls vilket innebär att den inte heller kommer att ha någon inverkan på smaken av e-juicen.
 • Den är även bättre om man vill dra halsbloss (MTL) som liknar att röka en cigarett. Många användare väljer PG av just denna anledning.
 • Vissa vejpare har rapporterat att de upplevt en allergisk reaktion mot PG baserade e-juicer.

Vegetabiliskt Glycerin i E-juice / Vapevätska

 • VG tenderar att vara lite tjockare och mer viskös. På grund av detta kan den även producera mer rester och ansamlingar på tankdelar och kan också minska livslängden på coilen.
 • VG har en lite sötare smak.
 • VG producerar även tjockare ånga på grund av dess tätare sammansättning(viskositet). Detta är en av de största fördelarna med att använda VG i E-juicen.
 • Med VG i e-juicen rapporterar de flesta användare en minimal svullnad jämfört med PG-vätskor. VG-juicer ger ofta en lenare vejp.
 • Få personer har rapporterat att de upplevt allergiska reaktioner mot VG e-juice. Vissa människor har rapporterat att slem kan byggas upp i halsen efter att ha använt VG-baserad e-juice regelbundet.

Oavsett om du väljer en e-juice med högt VG eller PG innehåll, så handlar det till sist om vad som passar dig bäst. Vi rekommenderar att du testar båda typerna samt hybridblandningarna för att avgöra vilken som passar just dig bäst.

TPD

Ett irritationsmoment med de nya TPD-reglerna är att man är begränsad till 10 ml flaskor med e-juice om man vill ha med nikotin. Tack vare nikotinshots och shortfills finns det, som tur är, ett sätt att lösa detta!

Vad är shortfills?

För att säga det enkelt: en shortfill är en flaska med nikotinfri e-vätska som inte är helt full. Det betyder att det finns plats för att tillsätta nikotin i flaskan.
Läs mer om Shortfills HÄR

Vad är en nikotinshot?

En nikotinshot är en 10 ml flaska med e-vätska utan smak och med 18 mg nikotin.

Vanligtvis kommer shortfill i 60ml-flaskor, med 50ml e-juice i sig, utan nikotin. Genom att lägga till en eller flera nikotinshots kan du uppnå önskad nikotinstyrka.
Läs mer om Nikotinshots HÄR

Vi hoppas att den här guiden var till hjälp!

Läs även våra andra Guider HÄR