tillbaka till guider
steepa ejuice

Vad är steeping?

Att Steepa e-juice innebär att man låter den åldras för att uppnå bättre smak.
Det gör att ingredienserna (PG / VG, smakämnen och nikotin) kan smälta samman. 
 

Varför ska man Steepa vape juice?

Steeping är en process som är särskilt viktig när du gör din egen vape juice. I de flesta fall kommer en välsteepad e-juice att smaka mycket bättre än en nygjord. Även om det finns recept som kan vara så kallade “shake & vape”, är sanningen att de flesta smakämnen kräver tid för att smaka som bäst. Steeping tillåter helt enkelt vape juicen att härda. Resultat blir att E-juicens smak och arom blir mjukare och mer uttalad.

Även färdigblandad E-juice som du köper hos oss på iSmokeKing kan behöva Steepas. Speciellt om du köper någon av våra shortfills och tillsätter nikotin, då behöver e-juicen steepa för att smaken ska bli optimal.

Hur Steepar man E-juice?

Placera dina e-vätskeflaskor på en sval och mörk plats, till exempel i en låda eller ett skåp under en längre tid. Vi rekommenderar också att du skakar dina flaskor då och då för att påskynda processen.

Hur luftar man E-juicen?

Att lufta E-juicen förväxlas ibland med steeping, men det är en annan process. Om du ska lufta din e-juice, ta bara av locket och låt din e-juice-flaska stå i några timmar. Vape-juice som innehåller alkohol behöver oftast luftas, eftersom det påskyndar alkoholavdunstningen. I vilket fall som helst rekommenderar vi högst 12 timmars luftning av e-juice.

Kombination av luftning och Steeping

Börja med att skaka dina flaskor och håll dem under varmt kranvatten. Ta sedan av locket och placera flaskan på en sval, mörk plats i två timmar. Sätt tillbaka locket och skaka väl. När du värmer upp din flaska e-juice med varmt vatten, tunnas det vegetabiliska glycerinet ut och gör det mer likt propylenglykol. Teorin här är att smakmolekyler kommer att vara mer blandbara med den tunnare basen. När glycerinet har återgått till rumstemperatur bör e-juicen få tillbaka sin normala viskositet, men smakerna bör vara mer framhävda.

Hur lång tid tar det att Steepa E-juice?

Detta beror mycket på E-juicen och din uppfattning om smak. Fruktiga smaker tenderar att kräva så lite tid som möjligt. E-juicer som bara innehåller fruktiga koncentrat når vanligtvis sin smakstopp efter 24 till 48 timmar. Tobaks- och krämiga dessertsmaker behöver å andra sidan vanligtvis mer tid för att nå maximal smak. Vi rekommenderar att du låter dessa dra i minst två veckor.

Hela poängen med att Steepa e-juice är att få ut den optimala smaken ur e-juicen, så när den smakar bra för dig är den klar. Vissa människor gillar att steepa sin juice i 2-3 veckor, medan andra till och med kan steepa den i flera månader.

Kan man påskynda processen?

De flesta har helt enkelt inte tid för att steepa. Smaka på juicen, om du redan är nöjd med smaken så behöver du inte steepa den. Vissa människor föredrar till och med smaken av nyblandad juice.
Om du känner för att experimentera, så är här några snabba tips som du kan prova:

  • Badkar – Fyll en skål, handfat eller badkar (beroende på hur mycket juice du steepar) med varmt vatten. Inte rumstemperatur eller kokande vatten, runt 37 grader. Placera dina e-vätskeflaskor i en förseglad plastpåse och låt vattnet göra resten. Enkelt och effektivt.
  • Slow cooker- Långkokare är inte bara till för mat, den ger en låg värme med en jämn temperatur under längre perioder. Fyll din slow cooker med lite vatten och ställ in den på lägsta värmeinställningen. Placera din påse med e-juice inuti och skaka regelbundet innehållet.
  • Ultraljudsrengörare– Om du har en ultraljudsrengörare för vapeutrustning eller smycken kan den också användas för att steepa din juice. Fyll bara på med varmt vatten och låt ultraljudsvågorna sända vibrationer genom din juice. Detta gör att molekylerna blandas snabbare.
  • “Så ett frö”-  är när du blandar en redan steepad e-juice med en färsk, icke-steepad juice. Detta “sår ett frö”, vilket hjälper till att påskynda processen. 

Kan man steepa e-juice för länge?

Svaret är ja. Juice som har steepats för länge kan börja förlora sin smak eller till och med bli för stark – både för halsen och dina smaklökar. Det beror på de specifika ingredienserna som används, och det finns inget sätt att veta innan det är för sent. Utöver det oxiderar nikotin med tiden och kan ge en bismak till din juice, speciellt om dina flaskor inte förvaras på mörka och torra platser.

Kontrollera din e-juice med jämna mellanrum under processen. Om det klarar ögon-, näs- och tungtestet, fyll då upp din vape, luta dig tillbaka och njut!

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.