tillbaka till guider

Vape-pod, Vad är det och hur fungerar den?

Vape-pods är ett utmärkt alternativ för rökare som vill byta från traditionella cigaretter till e-ciggaretter. De är enkla att använda och är perfekta för att vejpa e-juicer med högre nikotinstyrka och nikotinsalter.
Det finns olika typer av vape pods och som med allt så finns det för- och nackdelar med podsystem. Den här guiden är till  för att hjälpa dig att avgöra om en vape pod är rätt val för dig.

Vilka olika typer av E-cigaretter finns det?

Det finns två olika typer av system som du kan välja på när du ska köpa e-cigaretter. Ett öppet tanksystem och ett slutet tanksystem.

 • Öppet tanksystem – Detta är den ”vanliga” e-cigaretten som du är van vid. Den har ett batteri med en tank. Du fyller på tanken med e-juice och byter coilar när det behövs.
 • Stängt tanksystem – Detta är vanligtvis en vape-pod/Podkit. Det är en e-cigarett med ett batteri som har en kapsel (Pod) på toppen. Dessa kommer ibland förfyllda med e-juice, andra behöver fyllas. Vissa poddar kan varken fyllas på eller bytas coil på, dessa kallas för engångspods och kasseras efter användning.

Vad är en sluten vape-pod?

Detta är en vape-pod som har en pod anslutet till ett batteri. Denna pod är förfylld med e-juice. Denna typ av vape pod har extremt lågt underhåll. Det går varken att fylla på e-juice eller att byta coil, vilket gör den väldigt smidigt för nybörjare. Detta innebär dock att det kan bli dyrare och att du är begränsad när det gäller val av e-juicer och nikotinstyrka.

Vad är en öppen vape-pod?

Öppna vape pods har vanligtvis samma stil som ett slutet system. De brukar ha få eller inga inställningar att justera och är fortfarande lätt att underhålla. Podsen fylls på manuellt med e-juice.
Beroende på pod, så kan du också byta coilar. Detta innebär mer frihet när det kommer till val av smak och nikotinstyrka, och det blir även ett mer kostnadseffektivt sätt att vejpa på.

Vape pod och nikotinsalter

E-juicer med nikotinsalter är ett populärt alternativ för vapepods.
Nikotinsalter tillåter dig att använda en högre nikotinstyrka utan att det river i halsen. De ger en lenare vape och är perfekta för nya vejpare som vill ha en känsla som ligger i närheten av att röka en analog cigarett.
Vapepoddar är perfekta för nikotin-salter.

För- och nackdelar med en vape pod

För vissa är vape pods perfekta, men för vissa passar det inte alls. Som med alla vape-kit finns det fördelar och nackdelar.

Fördelar med en vape pod

 • Lätt att använda – Vape pods brukar inte ha några inställningar att justera och är extremt lätta att underhålla. Detta gör övergången från rökning till e-cigaretter ännu enklare.
 • Lägre startkostnad – Vapepoddar, särskilt slutna system, tenderar att ha en mycket lägre startkostnad än vanliga e-cigaretter. tex Halo ELite Engångs Vape pod för endast 99kr
 • Imiterar känslan av rökning – Vape podar har en viss känsla när man vejpar, som ligger mycket nära känslan av rökning. Så om du försöker övergå från rökning till vaping är detta det perfekta sättet.
 • Diskret – Du behöver inte ha stora ångmoln för att få tillfredsställelse från din e-cigarett. Beroende på vilken vape pod du väljer kan du få en riktigt diskret vejp som är perfekt hela dagen.
 • Kompakt – Vape poddar tenderar att vara mindre i storlek än vanliga vape moddar. De passar perfekt i väskan eller fickan.

Nackdelar med en vape pod

 • Kortare batteritid – Eftersom att Vape podden är kompakt och diskret har den ofta ett mindre batteri än vanliga e-cigaretter, så därför tar batteriet slut snabbare och behöver laddas oftare.
 • Färre val – Om du väljer en förfylld pod kommer valet av e-juicesmaker och nikotinstyrkor att vara mycket mindre än om du hade ett öppet tanksystem.
 • Dyrare att vejpa – Även om startkostnaden att köpa en vape-pod kommer att bli billigare, kommer det att bli dyrare att vejpa en förfylld vapepod i längden. Det är mycket mer kostnadseffektivt att använda ett öppet tanksystem som kan fyllas på med e-juice och där du kan byta ut coilarna.
 • Behov att uppgradera snabbt – När du väl har kommit in och börjat vejpa kan det hända att du behöver lite mer från din vape. Vapepoddar saknar förmågan att växa med dig när du ställer högra krav.
 • Vaping-upplevelse – Vaping-upplevelsen från en pod är speciell och passar inte för alla. Det är en MTL-vape (Mun-till-Lunga) och det finns vanligtvis inget sätt att justera luftflödet. Så vapekänslan från en pod passar inte alla.

Borde du köpa en vape pod?

Nybörjare – Eftersom vape pods ger en vapeupplevelse som ligger extremt nära känslan rökning, är de ett bra första steg in i vejpvärlden. Det är ingen stor ekonomisk investering eftersom startkostnaden är lägre än en vanlig e-cigarett. Det ger dig en chans att verkligen testa vaping, med en vape som efterliknar känslan av att röka traditionella cigaretter.

Vanliga Vejpare – Vape pods är bra om du vill ha en kompakt, diskret e-cigarett som är perfekt att ta med sig på resande fot. Många använder också vape-pods i bilen, eftersom de producerar mindre ånga.

Avancerade Vejpare – Vapepoddar tar bort många besvär som kan komma med dina kraftfulla mods. De passar även bra för alla som vill prova nikotinsalter.

Du hittar alla våra Podkits HÄR