tillbaka till guider
elf bar 600 engangsvape

Varför är Elf bar så populära?

Engångsvapes har ökat extremt mycket i popularitet och i täten ligger Elf Bar.

De finns överallt. De är i unga proffs välskötta vantar, uppflugna på terrasserna på Instagrammable cocktailbarer. De sugs i smyg av studenter som kurar ihop sig i hörnen på lokala pubar. De är källan till den körsbärsdoftande ånga som dimmar upp rökområden över hela landet. De gäller förstås Elfbars.

Under det sista kvartalet 2021 såg Storbritanniens ledande vapeplattform på nätet IndeJuice en 279 procents ökning av försäljningen av engångsvapes, med Geek– och Elf-bars som de mest populära varumärkena. Unga människor är särskilt upptagna av engångsvapes: en nyligen genomförd studie fann att färre än 1 procent av 18-åriga vejpare använde engångsvejps i början av 2021, vilket steg till cirka 57 procent i januari 2022. På TikTok, hashtaggen #elfbar har för närvarande nästan 600 miljoner visningar.

Från användare av Elfbar

26-åriga Elle från UK började använda Elf bar i december. Hon förklarar att hon tidigare hade använt en återanvändbara Juul, men att ständigt köpa nya poddar blev snabbt dyrt, vilket fick henne att undersöka engångsalternativ. Hon tillägger att hon har funnit att Elfbars har gjort det lättare för henne att sluta röka cigaretter. ”Jag hade rökt sedan jag var ungefär 18”, säger hon. ”Men sedan jag använde Elfbars har jag slutat röka helt. Jag har haft, typ, två cigg 2022 vilket är galet för ibland om jag var på en utekväll skulle jag kedjeröka 30 cigg.”

Här kan du köpa Elf Bar 600 engångsvape i Sverige.

Trots de allmänt kända kopplingarna till hälsoproblem som hjärtsjukdomar och lungcancer, verkar cigaretter inte skaka sin image som en cool sak. ”Trots vetenskapen, eller tiden, är det en av de sakerna, som bluejeans, som alltid har präglats av en känsla av coolhet, och som alltid kommer att [symbolisera] avhoppare i någon form”, skrev John Orvted i New York Times tidigare i år. Däremot har vaping setts som rökningens skumma, sanerade lilla kusin.

Engångsvapes ökar

Men Elf bars har lyckats vända vapings lite krypande bild helt på huvudet. Deras stilrena, ergonomiska och färgglada design är en skarp kontrast till tjockare, fulare vapes från mitten av 2010-talet. De finns också i en rad nostalgiska, söta smaker – inklusive sockervadd och cola – som utan tvekan tilltalar yngre konsumenter. De är också mer tillgängliga än de flesta andra vapes, med lägre priser och förbättrad funktionalitet. Du behöver inte bråka med att köpa e-juicer eller laddare med Elf-bars – du tar bara ut dem från paketet och börjar puffa. 

”De flesta av mina vänner som röker är nu på Elf-barer eller vapes. Det är som en flockmentalitet, säger Elle. ”Några av oss började göra det och nu gör vi alla.” Liam Humberstone, teknisk chef för vapeföretaget Totally Wicked, bekräftar att Elf-bars inte bara är för långvariga, vanliga rökare och säger att de ”utan tvekan har lockat många fler sociala rökare, vanliga rökare och i vissa fall människor som skulle har annars funnit sig i att prova vanliga cigaretter.”

Red top-tidningar har väckt moralisk panik om vaping de senaste åren och det har varit furore om huruvida vapes har makten att fungera som en inkörsport till cigaretter. Men forskning säger något annat: vaping har visat sig vara 95 procent mindre skadligt än att röka cigaretter och färre än 1 procent av dagens vejpare har aldrig rökt cigaretter. ”Vaping har varit ett folkhälsofenomen. Tusentals människor som skulle röka idag är inte för att de har bytt till vaping, säger Hazel Cheeseman, vice vd på Action on Smoking and Health (ASH). ”De nationella uppgifterna om vaping har genomgående visat mycket låga användningsnivåer bland dem som inte röker.”

”De flesta av mina vänner som röker är nu på Elf-barer eller vapes. Det är som en flockmentalitet. Några av oss började göra det och nu gör vi alla” – Elle

Här kan du köpa fler än 650 olika engångsvapes.

Risker med vejping

Cheeseman erkänner att vaping inte är ofarligt, men upprepar att de fortfarande är enormt fördelaktiga när det gäller att få rökare att sluta. ”Om produkter kommer ut på gatorna som har en stor attraktionskraft bland aldrig-rökare, då är detta något nytt och måste övervakas noggrant”, säger hon. ”Även om vaping är mycket mindre riskabelt än rökning – varannan rökare kommer att dö av en rökrelaterad sjukdom – är det inte riskfritt. Detta är något som regeringen kommer att behöva fortsätta övervaka för att se till att de enorma fördelarna för samhället av att rökare byter inte undergrävs av att icke-rökare tar upp vaping.”

 

Lär mer artiklar om Vape här.