tillbaka till guider
Vape tank leakage

VAPING vs RÖKNING

Det skrivs mycket om e-cigaretter i media och även om det i dagsläget inte finns några långsiktiga studier kring användningen av e-cigaretter, så finns det betydande stöd ifrån folkhälsan. E-cigaretter anses vara upp till 95% mer hälsosamt jämfört med rökning samt ett bra verktyg för att sluta röka. I den har guiden har har vi sammanställt jämförelser mellan traditionella cigaretter och E-cigaretter.

Hur påverkas din kropp?

Att din kropp påverkas av att röka cigaretter är ganska känt, men vissa punkter nedan kan ändå överraska dig.

 • Cancer – Den hälsorisk som är mest förknippad med rökning, rökning bidrar till mer än 15 oilka typer av cancer.
 • Rökning ökar dina risker för hjärt- och kärlsjukdomar – såsom hjärtinfarkt, kranskärlssjukdom och stroke.
 • Dina lungor påverkas av rökning – Detta orsakar en mängd olika problem såsom hosta, emfysem, astma och lunginflammation. Cirka 7 av 10 fall av lungcancer orsakas av rökning.
 • Fertilitetsproblem förekommer hos både män och kvinnor som är rökare. Kvinnor som röker har svårare att bli gravida och rökning vid tiden för befruktning kan till och med öka risken för leukemi hos barnet. För män kan rökningen skada DNA i spermier.
 • Tarmarna påverkas också. Nya studier visar att rökares insamling av goda bakterier ofta är förändrade till det sämre – med en stark koppling till inflammatoriska sjukdomar som Crohns sjukdom.

När det kommer till E-cigaretter så förekommer inga ingredienser med kända cancerframkallande ämnen. Det kan hända att du får en torrare mun (detta beror till stor del på att PG är uttorkande). Det finns inte heller någon koppling mellan någon av de ingredienser i E-juice som orsakar hjärtproblem. Nikotin orsakar inte heller cancer. Eftersom PG och VG klassificeras som alkoholer och inte lipider, lämnar de inte fettavlagringar i dina lungor eller artärer.

Även om det inte rekommenderas att konsumera nikotinprodukter när du försöker att bli gravid, finns det inga kända risker förknippade med att vejpa.

Hur påverkas ditt utseende av rökning?

Det är svårt att uppskatta cigaretternas fulla inverkan på dina organ när du inte själv kan se dem. Men rökning har även en rad biverkningar på ditt utseende.

 • Rökning påverkar hudens utseende och känsla. Det finns ett protein i huden som kallas kollagen, tobakscigaretter skapar kollagenförstörande enzymer vilket betyder att rökares hy åldras ungefär fem gånger snabbare än icke-rökare. Kvinnor har betydligt mindre kollagen än män, vilket innebär att effekten är starkare för kvinnor.
 • Missfärgning av tänder och naglar. Tjäran i tobaksprodukter ackumuleras på dina tänder och naglar och får dem gradvis att anta en gulaktig färg.
 • Även håret påverkas av rökning. Studier har visat samband mellan toxiner i cigaretter och deras inverkan på att skada hårsäckar och skada hormoner, vilket resulterar i grått hår och för tidigt håravfall.


Alla dessa effekter beror på de 4000+ kemikalier som finns i cigaretter, men när du vejpar andas du in ånga, koldioxid. Det finns inte heller någon tjära som missfärgar dina tänder eller naglar, och det finns inte heller någon kolmonoxid eller andra toxiner som bryter ner ditt kollagen eller orsakar håravfall.

Hur påverkar rökning personer i din närhet?

Tyvärr kan passiv rökning vara lika skadligt för andras kroppar som det är för dig som röker. Det är bevisat att passiv rökning bidrar till spädbarnsdöd, astma och bronkit hos barn.
Bortsett från hälsopåverkan på din egen kropp, påverkar rökare också en yngre generation barn till rökare, som också är mer benägna att själva börja röka.

Lukten av cigaretter sitter kvar i väggarna. Om du inte är rökare och någonsin gått in i en hiss och märkt hur starkt lukten av rök är?
När det gäller lukt från e-cigaretter så sätter sig ångan inte fast vid människor eller deras kläder. Även om den gjorde det, skulle det verkligen vara så illa att lukta hallon?

Hur påverkar rökning din livsstil?

 • Rökning gör träning svårare. Anledningen till detta är att rök innehåller kolmonoxid (CO) som lättare tas upp av dina blodkroppar än syre. Det innebär att när du röker får din kropp mindre syre än den behöver. Enkla saker som att gå upp för en trappa blir mycket mer ansträngande än det normalt skulle vara.
 • Försämrad lukt och smak. Ditt smaksinne är direkt kopplat till hur mycket smak du känner av tex din mat. Toxiner från rökning skadar nerverna i näsan och kan med tiden förändra formen på dina smaklökar, vilket gör dem plattare och minskar förmågan att upptäcka smaker. Problemet som uppstår med detta är större än att bara ha mindre förmåga att känna lukten av rosorna eller njuta av ett glas vin. Ditt luktsinne är viktigt för att upptäcka faror eller mat som har blivit dålig.
 • Kostnad – För den som röker mycket kan övergången till E-cigaretter även bli positivt för plånboken.

Hur påverkar rökning miljön?

I cigaretter finns papper, tobak och en hel del kemikalier. E-ciggaretter har å andra sidan inget papper eller växtmaterial och många av deras komponenter använder du under lång tid och är dessutom återvinningsbara.

 • 600 miljoner träd avverkas årligen för cigarettproduktion – varje träd producerar cirka 300 cigaretter.
 • År 2016 förbrukade världen hela 5,7 biljoner cigaretter. Av dem kastas cirka 4,5 biljoner på marken och hamnar ofta i vattendrag eller äts av djur.
 • Eftersom de globala luftkvalitetsnivåerna försämras hjälper inte cigarettrök. Vi vet redan att passiv rökning påverkar andra lika mycket som rökare. Cigaretter frigör cancerframkallande ämnen och andra toxiner som de innehåller.

Att producera ingredienserna till E-juice är mycket enklare – propylenglykol och vegetabiliskt glycerin kan tillverkas i ett laboratorium och renheten och kvaliteten kan därför övervakas noggrant. Eftersom det inte finns något papper i en e-cigarett, avverkas heller inga träd heller vid tillverkningen av din juice.

Om du vill veta mer om hur E-juice tillverkas kan du läsa mer om det här:
“Hur tillverkas Four Elements E-juice?”

Källor: