tillbaka till guider

vape-vs-smoking

Nikotinmängd i engångsvapes kontra cigaretter?

Om du letar efter ett alternativ till traditionella cigaretter, är vejping kanske något för dig. Här har vi tagit upp lite olika aspekter att tänka på innan du börjar vejpa.

Du kanske har frågor om mängden nikotin i engångsvapes, antalet bloss i en vape som motsvarar en cigarett och antalet bloss du kommer att få på en dag genom vaping. Här hjälper vi dig att svara på dem.

Hur mycket nikotin är det i en cigarett?

En vanlig cigarett har nikotinnivåer från 8mg till 20mg. Nikotinet i cigaretter är i form av tobak. Vissa cigaretter är mer potenta än andra. Trots den genomsnittliga nikotinvolymen i en cigarett som sträcker sig från 8-20 mg, kanske du inte kan få i dig det genom din rökning.

Vissa forskare menar att din kropp bara absorberar cirka 1 till 2 mg nikotin per cigarett. Forskarna tror att faktorer som tobaksförbränning och den hastighet med vilken människokroppen absorberar nikotin bidrar till den lägre biotillgängligheten.

Om du till exempel röker tio cigaretter kan din kropp bara absorbera nikotin från 10mg-20mg den dagen. Forskningsresultaten kan hjälpa dig att avgöra vilken nikotinmängd du behöver. 

Till skillnad från cigarettrökning är det lätt att veta den exakta mängden nikotinsalt du kommer att få med en engångsvape. Engångs e-cigg kommer med en tydlig standardvolym av redan uppmätt nikotin.

Hur mycket nikotin är det i en engångs vape?

E-cigaretter för engångsbruk har en fast mängd nikotin i dem. Därför är det enkelt att avgöra mängden nikotin i engångsvapes. Nikotinvolymen mäts med procentandelen av den totala vapejuicen i milligramkoncentration.

I Sverige hittar du till exempel en engångsvape som innehåller 2ml e-juice, med en nikotinstyrka på 2%. Om du vill omvandla nikotinstyrkan från dess procentuella form till mg/ml, motsvarar nikotin med 2% styrka 20 mg/ml. Då kommer den totala nikotinsaltvolym att vara 20mg/ml X 2ml=160 mg.

smoke cigarette

Här kan du köpa Elf Bar Engångsvapes på Engångsvape24.

Hur många vape bloss motsvarar en cigarett?

När det kommer till antal bloss i en engångsvape jämfört med en cigarett, finns det ingen exakt mätning eftersom cigaretter inte har konsekventa nikotinnivåer.

Däremot kan vi använda en genomsnittlig nikotinnivå för att säga antalet bloss i sådana fall. Till exempel, om en engångsvape innehåller 2ml vapejuice med 2% nikotinstyrka och en 160mg nikotinvolym, för att få motsvarande mängd nikotin, behöver du 15-30 cigaretter.

Här kan du köpa Aroma King Engångsvapes.

Hur många bloss tar man normalt på engångsvapes?

Hur många bloss du kommer att ta från din engångsvape beror på dina vapingvanor. Antalet bloss beror också på vilken nikotinstyrka du använder.

Om du tar långa bloss som är täta kommer du sannolikt att få i dig mer nikotin än någon som använder sin engångsvape sparsamt. Däremot kan vi uppskatta antalet bloss enligt nedan.

Låt oss till exempel ta en engångsvape vars tank innehåller 20mg nikotin och kalla den “- Vape.” Vi uppskattar att en sådan engångsvape ger dig i genomsnitt 800 bloss innan juicen i tanken är slut.

Läs mer i vår guide – Hur långe håller en engångsvape?

För att avgöra nikotinnivån som du får i dig med varje bloss, kommer den enklaste ekvationen att använda vara:

Nikotin per bloss = totalt nikotin / totalt bloss.

Så för vår X-vape kommer det att bli:

20mg nikotin / 800 bloss = 0,025 mg nikotin i varje bloss.

För att jämföra antalet bloss med en cigarett (förutsatt att cigaretten har 1mg nikotin), skulle du behöva  40 bloss av vår “X-Vape” för att få en liknande mängd nikotin som en traditionell cigarett ger.

Värdena ovan är bara en grov uppskattning, inte antalet bloss du kommer att få. Men dessa värden hjälper dig att få en uppskattning om du försöker ha koll på ditt nikotinintag.

Se alla våra engångs vape modeller här.

Nikotinleverans vs. Absorption

Engångspoddar erbjuder vape-användare en mer effektiv nikotinleveransmetod än cigaretter. Så är dock inte fallet när det gäller absorption. Hastigheten och mängden nikotin du förångar vid en given tidpunkt avgör styrkan på din e-juice.

En färsk studie om traditionella cigaretter, första generationens e-cigaretter och de senaste e-cigaretterna har några intressanta resultat.

Enligt forskningen kommer en vejpare som puffar på en e-juice med 18mg i nikotinstyrka att absorbera en tredjedel till en femtedel av nikotinet efter 5 minuter jämfört med rökning.

Forskarna drar slutsatsen att en tobakscigarett kan att leverera nikotin snabbare än en e-cigarett. Därför kommer du att få i dig fler bloss för att uppnå önskad mängd nikotin oavsett nikotinets styrka.

Variationen mellan leverans och absorption kan bero på att tobakscigaretter har över 4000 tillsatser, inklusive de som stärker nikotinberoendet. Till skillnad från tobakscigaretter innehåller vape E-vätskor endast VG (vegetabilisk glycerin), PG (propylenglykol), aromämnen och nikotin.

Samanfattning Engångsvapes vs. Cigarettrökning

Efter att ha analyserat nikotinvariabler i e-cigaretter vs. engångsvapes, har vapeexperter satt ett mått som hjälper dig att sömlöst byta från traditionell cigarettrökning till vaping.

De flesta engångsvapes i Sverige har 20mg fribas eller nikotinsalt. Många märken på marknaden erbjuder dock olika styrkor som är lämpliga för nybörjarrökare. Dessa vapes nikotinstyrka är som regel 10mg eller 14mg.

För att säkerställa att du får lagom med nikotin från en engångsvape, dra långa och långsamma puffar från din vape. Om du behöver mer nikotin för att släcka ditt sug, köp en engångsvape med högre nikotinkoncentration. En extra potent vape kan dock resultera i hosta och huvudvärk. Överväg en engångsprodukt med mindre kraftfullt nikotinsalt i så fall.

Det kan hjälpa att notera att du kan komma att vejpa mer än du brukade röka på grund av nikotinets salwar-intag. Därför kan du överväga att ta pauser efter varje bloss för att effekterna ska visa sig. Å andra sidan kan det vara svårt att sluta röka. 

Här kan du se alla våra nikotinfria engångsvapes.

 

Smakar din engångs vape bränt? – Läs vår guide om hur du fixar problemet!

Här hittar du alla våra Engångsvapes

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp!
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.